Information Assistant Recruitment related Questions 3


Q1. _________ is the time taken by the switch in the identification of bit-level errors in the data packet.  
(a) Processing delay
(b) Queuing delay
(c) Transmission delay
(d) Propagation delay
(e) Network delay

S1. Ans.(a)
Sol. Processing delay is the amount of time taken by the switch for examining the header of the data packet and examining the next switch for redirecting the data packet. It can also be defined as the time taken by the switch in the identification of bit-level errors in the data packet. It is measured in microseconds.

Q2. Bridge is a _________ device.   
(a) layer 4
(b) layer 2
(c) layer 5
(d) layer 7
(e) layer 3

S2. Ans.(b)
Sol. A bridge is a network device used at the data link layer to connect two dissimilar networks as well as similar networks.

Q3. Which of the following cable types is called cheapernet? 
(a) Thicknet
(b) UTP
(c) SMF
(d) Thinnet
(e) STP

S3. Ans.(d)
Sol. As the installation cost of thinnet coaxial cable is less, it is also known as cheapernet.

Q4. The __________ menu contains the options to add symbols in a Word document.

(a) Home
(b) Insert
(c) Review
(d) Mailing
(e) View

S4. Ans.(b)
Sol. The Insert menu is MS Word contains the Symbol option that allows you to insert symbols in the document.

Q5. The __________ shows a brief description and, optionally, keyboard shortcuts of commands of dialog box launchers.

(a) Context menu
(b) KeyTip
(c) Screen Tip
(d) Live Preview
(e) Animation

S5. Ans.(c)
Sol. ScreenTip is a small window that appears when the pointer is rolled over a command or control. It shows the descriptive text for that command or control.

Q6. You can select which of the following format to save a document in a previous Word version?
(a) Word 97-2003 Document
(b) Word Template
(c) XPS Document
(d) Open Document Text
(e) None of these

S6. Ans.(a)
Sol. Word 97-2003 Document is a compatible format used to save a document in a compatibility mode with previous versions of Word document.

Q7. A Bug can be called an error which generally comes in a software or a hardware. Which among the following is another name that may refer to bugs in computers? 
(a) Leech
(b) Squid
(c) Slug
(d) Glitch
(e) Skim

S7. Ans.(d)
Sol. Glitch is a term used to express temporary malfunctioning of software, whereas a bug refers to a problem inherent in the design or coding of the software.

Q8. Which of the following general purpose software allows you to do mathematical or financial calculation?  
(a) Word processing program
(b) Spreadsheet program
(c) Presentation program
(d) Media Player
(e) DTP program

S8.  Ans.(b)
Sol. A spreadsheet program is general-purpose software that allows you to do mathematical or financial calculation. An example of a spreadsheet program is MS excel.

Q9. Which of the following is used to insert a CD/DVD in a computer? 
(a) NIC Card
(b) Modem
(c) Hard Drive
(d) Disk Drive
(e) USB

S9. Ans.(d)
Sol. Disk drive is a device in computer that is used to insert or remove CD, DVD or Blu-ray disc.

Q10. Which of the following displays the work done by a computer? 

(a) RAM
(b) Printer
(c) Monitor
(d) ROM
(e) Mouse

S10. Ans.(c)
Sol. A monitor is an output device that displays the output after processing the instructions provided by the user.

Q11. Who among the following is considered the father of modern computing? 

(a) Joseph Marie Jacquard
(b) John Napier
(c) Blaise Pascal
(d) Charles Babbage
(e) Herman Hollerith

S11. Ans.(d)
Sol. Charles Babbage invented Difference Engine and Analytical Engine. Because of the immense contribution and impact that his inventions had on the history of computing, Babbage is regarded as the father of the modern computer.

Q12. What is the function of the AutoCorrect feature across all MS Office applications?

(a) Replacing misspelled words with the correct ones while typing
(b) Replacing grammatically incorrect words with the correct ones
(c) Replacing repetitive words with the word ‘same’
(d) Replacing selected words with the word ‘auto’
(e) None of these

S12. Ans.(a)
Sol. The AutoCorrect feature is used to correct typo errors and miss-spelled words automatically according to the words given in the list for the AutoCorrect feature.

Q13. In excel which of the following symbols is used before a numeric value so that it can be treated as a labelled value?

(a) ” (quote)
(b) = (equal)
(c) _ (underscore)
(d) ’ (apostrophe)
(e) None of these

S13. Ans.(d)
Sol. In MS Excel, apostrophe is a symbol that is used to convert the numeric value in the text format. To do this, you need to add the apostrophe symbol before the numeric value.

Q14. A cell range in Excel is represented by using which among the following sign?
(a) comma
(b) colon
(c) semicolon
(d) forward slash
(e) None of these

S14. Ans.(b)
Sol. A cell range refers to a group of cells within a row or column. For example, a cell range including the cells B1, B2, B3, B4 and B5 will be written as B1:B5.

Q15. In MS Excel, both formulas and functions must be preceded by the which of the following, for Excel to understand them?
(a) hash sign
(b) equals sign
(c) percent sign
(d) asterisk sign
(e) None of these

S15. Ans.(b)
Sol. In MS Excel, the equals sign is used to start a formula or function.



Q1. Which among the following is not a mobile Operating System?
(a) Bada
(b) Safari
(c) Symbian
(d) MeeGo
(e) WebOS

S1. Ans.(b)
Sol. Safari is a web browser

Q2. Which among the following key can be used as a shortcut to rename a folder in Microsoft Windows 8 and higher versions?
(a) F2
(b) F4
(c) F6
(d) F9
(e) F11

S2. Ans.(a)
Sol. F2 is a shortcut to rename selected object in MS windows 8 and higher versions

Q3. AT&T designed its first commercial modem, specifically for converting digital computer data to analog signals for transmission across its long distance network. What is the name of the modem?

(a) Telex
(b) Memex
(c) CompuServe
(d) Bell 103 dataset
(e) Dataphone

S3. Ans.(e)
Sol. In 1960's AT&T introduces its Dataphone, the first commercial modem. The first commercial modem made for converting digital computer data at analog signals for transmission across long distance networks

Q4. Integrated Chips or IC’s were started to be in use from which generation of Computers?

(a) 1st Generation
(b) 2nd Generation
(c) 3rd Generation
(d) 4th Generation
(e) 5th Generation

S4. Ans.(c)
Sol. IC were started to be in use from 3rd generation of computers. In third generation of computer, IC (Integrated circuits) was used as the electronic component for computers. The development of IC gave birth to a new field of microelectronics. The main advantage of IC is not only its small size but its superior performance and reliability than the previous circuits. It was first developed by T.S Kilby. This generation of computer has huge storage capacity and higher calculating speed.

Q5. In Computer programming there is set of subroutine definitions, protocols, and tools for building software and applications. Which among the following is a term for sets of requirements that govern how one application can talk to another?

(a) UPS
(b) API
(c) CGI
(d) J2EE
(e) OLE

S5. Ans.(b)
Sol. An API may be for a web-based system, operating system, database system, computer hardware, or software library. It is an acronym for Application Programming Interface. An API specifies how software components should interact and APIs are used when programming graphical user interface (GUI) components.

Q6. BSoDs can be caused by poorly written device drivers or malfunctioning hardware, such as faulty memory, power supply issues, overheating of components, or hardware running beyond its specification limits. Which color screen is displayed when encountered a BSOD Error?
(a) Red
(b) Grey
(c) Black
(d) Blue
(e) Green

S6. Ans.(d)
Sol. BSODs appear when Microsoft Windows encounters a critical error it can’t recover from, requiring a reboot and possibly resulting in lost work. It stands for blue screen of death. Blue screens are generally caused by problems with your computer’s hardware or issues with its hardware driver software. A blue screen occurs when Windows encounters a “STOP Error.” This critical failure causes Windows to crash and stop working

Q7. Which among the following is the smallest unit in an image in a computer screen?

(a) Unit
(b) Pixel
(c) Array
(d) Resolution
(e) Clip

S7. Ans.(b)
Sol. In digital imaging, a pixel, pel, or picture element is a physical point in a raster image, or the smallest addressable element in an all points addressable display device; so it is the smallest controllable element of a picture represented on the screen.

Q8. Microsoft Word is a word processor developed by Microsoft. In MS Word Spelling Check is a feature available in which tab?

(a) File
(b) Home
(c) Insert
(d) Review
(e) References

S8. Ans.(d)
Sol. In MS Word Spelling and Grammar check is available in Review Tab. Some other options available in Review are: Research, Thesaurus, Word Count, Translate, Language, New Comment, Tracking, Compare and Protect.

Q9. There is a network that can connect networks ranging from small location or area to a bigger range including public packet network and large corporate networks. That network's enterprise allows users to share access to applications, services and other centrally located resources. Its ability for a huge geographical access has transformed networking. Which among the following is that network?
(a) SAN
(b) CAN
(c) LAN
(d) WAN
(e) MAN

S9. Ans.(d)
Sol. WAN stands for Wide Area Network. A wide area network (WAN) is a geographically distributed private telecommunications network that interconnects multiple local area networks (LANs). In an enterprise, a WAN may consist of connections to a company's headquarters, branch offices, colocation facilities, cloud services and other facilities.

Q10. Which among the following is not an Object Oriented Programming Language?

(a) Python
(b) PASCAL
(c) Java
(d) C++
(e) Ruby

S10. Ans.(b)
Sol. Pascal is an imperative and procedural programming language, designed in 1968/1969 and published in 1970 by Niklaus Wirth as a small and efficient language intended to encourage good programming practices using structured programming and data structuring.

Q11. Which cloud is a cloud computing environment that uses a mix of on-premises, private cloud and third-party, public cloud services with orchestration between the two platforms and it is particularly valuable for dynamic or highly changeable workloads?

(a) Dynamic Cloud
(b) Advance Cloud
(c) Hybrid Cloud
(d) Sharing Cloud
(e) Combined Cloud

S11. Ans.(c)
Sol. Hybrid cloud is a cloud computing environment which uses a mix of on-premises, private cloud and third-party, public cloud services with orchestration between the two platforms. By using a Hybrid approach, companies can maintain control of an internally managed private cloud while relying on the public cloud as needed.

Q12. If you are allowing a person on the network based on the credentials to maintain the security of your network, then this act refers to the process of ______.

(a) Authentication
(b) Automation
(c) Firewall
(d) Encryption
(e) Decryption

S12. Ans.(a)
Sol. The process of identifying an individual usually based on a username and password. In security systems, authentication is distinct from authorization, which is the process of giving individuals access to system objects based on their identity.

Q13. The use of combination of 1’s and 0’s is feature of which of the following type of Computer Language? 

(a) High Level Language
(b) PASCAL
(c) Machine Language
(d) C
(e) COBOL

S13. Ans.(c)
Sol. Machine Language uses a combination of 1’s and 0’s.

Q14. Which among the following is a recently debated principle that Internet service providers and governments regulating the Internet should treat all data on the Internet the same, not discriminating or charging differentially by user, content, website, platform, application, type of attached equipment, or mode of communication?
(a) Comcast
(b) Net Neutrality
(c) Oblique-net
(d) Net Fraternity
(e) Fair Web

S14. Ans.(b)
Sol. Net Neutrality means an Internet that enables and protects free speech. It means that Internet service providers should provide us with open networks — and should not block or discriminate against any applications or content that ride over those networks.

Q15. Which among the following is an important circuitry in a computer system that directs the operation of the processor?

(a) Memory
(b) Address Bus
(c) Accumulator
(d) ALU
(e) Control Unit

S15. Ans.(e)
Sol. The Control Unit (CU) is digital circuitry contained within the processor that coordinates the sequence of data movements into, out of, and between a processor's many sub-units.





Q1. The hexadecimal number system represents symbols __________ and __________.
(a) 0-9, A-E
(b) 0-9, A-F
(c) 1-10, A-E
(d) 1-10, A-F
(e) None of these

S1. Ans.(b)
Sol. The hexadecimal number system has 16 possible digits represented by the symbols 0 to 9 and the alphabets A, B, C, D, E and F.

Q2. Which of the following gates is a complement of the X-OR gate?
(a) NOT gate
(b) NOR gate
(c) AND gate
(d) X-NOR gate
(e) None of these

S2. Ans.(d)
Sol. X-NOR gate is a complement of the X-OR gate. The truth table of the X-NOR gate is the complement (opposite) to the X-OR gate.
https://3.bp.blogspot.com/-b0pDeNP3LKg/WdHfw1z3NJI/AAAAAAAAH4w/AHS2Nkg9lxkuB83koLJrxIUterP6ZAHcwCLcBGAs/s400/q%2B3.PNG




https://1.bp.blogspot.com/-Ydgm9hTspk8/WdHg5hxlxbI/AAAAAAAAH44/j0guZEKF2OYs9rGQoROI2HpHmTLN6jzRACLcBGAs/s400/ans%2B3.PNG







Q4. __________ are the gates that can be used to implement any type of Boolean logic.
(a) OR gates
(b) Universal gates
(c) NAND gates
(d) Exclusive-NOR gates
(e) AND gates

S4. Ans.(b)
Sol. Universal gates are the gates that can be used to implement any type of Boolean logic or circuit. There are two universal gates, namely, NAND gate and NOR gate, which can be used to implement any of the basic logic gates.

Q5. In number system, LSD stands for ___________.
(a) Left Significant Digit
(b) Low Significant Digit
(c) Lower Significant Digit
(d) Least Significant Digit
(e) Low Simple Digit
S5. Ans.(d)
Sol. In number system, LSD stands for Least Significant Digit. It refers to those digits that carry least weight.
Q6. FORTRAN is a programming language. It is more suitable for _______.
(a) business applications
(b) marketing applications
(c) scientific applications
(d) statically calculative applications
(e) None of these

S6. Ans.(c)
Sol. FORTRAN is the best and only major programming language for scientific applications. It is designed for performing large and complex scientific numerical computing.
Q7. Which of the following threads is used in an operating system?
(a) User-level thread
(b) Kernel-level thread
(c) Hardware-level thread
(d) Both (a) and (b)
(e) None of these
S7. Ans.(d)
Sol. There are only two types of threads present in an operating system. One is user-level thread and the other is kernel-level thread. User-level threads are the threads which are controlled and managed by the user of the computer system. Kernel-level threads are the threads which are controlled and created by the operating system. These threads are at the kernel level of the computer system. Kernel is the one who creates the threads.

Q8. Macros are available in Excel 2016 under which Tab?
(a) Insert
(b) Format
(c) View
(d) Data
(e) Home

https://2.bp.blogspot.com/-msflidzWDBE/WdHhwhkBeZI/AAAAAAAAH5A/R5IJpmGqR7MBm1eWp1dFoUlHjgQWpZctgCLcBGAs/s400/ans%2B8.PNG










Q9. Each excel file is called a workbook because:
(a) It can contain text and data
(b) It can be modified
(c) It can contain many sheets including worksheets and chart sheets
(d) You have to work hard to create it
(e) It can create charts
S9. Ans.(c)
Sol. An excel workbook can contain many sheets including worksheets and chart sheets.
Q10. Which among the following is true regarding charts in Excel 2016?
(a) It has Line graphs and pie charts only
(b) It only provides line graphs
(c) It has many charts including Bar charts, line graphs, and pie charts
(d) It has Bar charts and line graphs only
(e) It only provides pie charts

https://1.bp.blogspot.com/-9XrKY2i4VYQ/WdHjZ0f6PvI/AAAAAAAAH5M/Rp7dLQ9o2q0an0hBW2d_8sdNHgfmPb-eQCLcBGAs/s320/ans10.PNG

Q11. How are data organized in a spreadsheet?
(a) Lines and spaces
(b) Layers and planes
(c) Rows and columns
(d) Height and width
(e) Query and Charts

https://3.bp.blogspot.com/-fVQM2sQm7Xc/WdHjk7kspxI/AAAAAAAAH5Q/x6p96ycP9LQr7u4SPBW1fokSsMG7IKVUgCLcBGAs/s320/11%2Bans.PNG

Q12. What does the LOOKUP function do?
(a) Looks up text that contains ‘UP’
(b) Used to look in a single row or column and find a value from the same position in a second row or column
(c) Finds irrelevant records
(d) All of above
(e) None of the above
S12. Ans.(b)
Sol.  LOOKUP function can be used when you need to look in a single row or column and find a value from the same position in a second row or column.
Q13. Which of the following is a correct order of precedence in a formula calculation?
(a) Multiplication and division, subtraction, exponential positive and negative value
(b) Multiplication and division, positive and negative values, addition and subtraction
(c) Addition and subtraction, positive and negative values, exponentiation
(d) None of above
(e) All of the above
S13. Ans.(d)
Sol. None of the given precedence order is correct. Formulas calculate values in a specific order. A formula in Excel always begins with an equal sign (=). The equal sign tells Excel that the succeeding characters constitute a formula. The correct order of precedence is: Reference operators, Negation(sign), Percentage, exponentiation, Multiplication and Division, Addition and subtraction, concatenation of strings and comparison
Q14. A function inside another function is called a _______ function.
(a) Nested
(b) Round
(c) Sum
(d) Text
(e) Grouped

S14. Ans.(a)
Sol. A function inside another function is called a nested function.
Q15. How should you print a selected area of a worksheet, if you’ll want to print a different area next time?
(a) On the file menu, point to print area, and then click set print area.
(b) On the file menu, click print, and then click Print Selection under print settings 
(c) On the view menu, click custom views, then click add
(d) All of the above
(e) None of the above

S15. Ans.(b)
Sol. User can select an area and then print the selected section by clicking on print selection in the print settings





Q1. The most widely used type of database management system is the:
(a) Flat database
(b) Network database
(c) Relational database
(d) Hierarchical database
(e) None of the above
S1. Ans.(c)
Sol. A relational database management system (RDBMS) is a database management system (DBMS) that is based on the relational model as invented by E. F. Codd. Relational databases have often replaced legacy hierarchical databases and network databases because they are easier to understand and use.

Q2. Which among the following is the reboot where the power to the system is physically turned off and back on again, causing an initial boot of the machine?

(a) Toggle
(b) Cold booting
(c) Warm booting
(d) Logging off
(e) None of these
S2. Ans.(b)
Sol.  Reboots can be either cold (alternatively known as hard) where the power to the system is physically turned off and back on again, causing an initial boot of the machine, or warm (alternatively known as soft) where the system restarts without the need to interrupt the power.

Q3. What type of Internet company provides pay-per-use software?
a) Software leasing
b) Software developers
c) Ethernet
d) Application service provider (ASP)
e) None of the above
S3. Ans.(d)
Sol. An Application Service Provider (ASP) is a business providing computer-based services to customers over a network; such as access to a particular software application (such as customer relationship management) using a standard protocol (such as HTTP).

Q4. ________ is a protocol-based communication system between a server and its clients. 
(a) Selector
(b) Web socket
(c) Web worker
(d) Modernizr
(e) None of these
S4. Ans.(b)
Sol. Web socket is a protocol-based communication system between a server and its clients. It allows bidirectional communication between a Web browser and a Web server with the help of Transmission Control Protocol (TCP) connection.

Q5. Which of the following HTML elements is the starting element in all HTML document?
(a) Root
(b) Metadata
(c) Section
(d) Heading
(e) Phrasing
S5. Ans.(a)
Sol. The Root element is the starting element in an HTML document, and it is present in all HTML documents.

Q6. Who invented the QWERTY keyboard?
(a) Carl Sholes
(b) Karl Sholes
(c) Christopher Latham Sholes
(d) Khristopher Sholes
(e) None of these
S6. Ans.(c)
Sol. Christopher Latham Sholes invented the keyboard in 1868.

Q7. What is Windows Vista?
(a) Processor
(b) Operating System
(c) Input device
(d) Memory
(e) None of these
S7. Ans.(b)
Sol. Windows Vista is an operating system, designed and marketed by Microsoft Inc.

Q8. Assembly is a _______ based low-level language replacing binary machine-code instructions, which are very hard to remember, it is the classic and uncontroversial example of a low level language.
(a) Memory
(b) High Level
(c) Key
(d) Mnemonic
(e) FORTRAN
S8. Ans.(d)
Sol. Assembly language is mnemonic based low level language. Mnemonics are short codes of assembly language which chosen to remind the programmer of the instructions of binary machine-code which are apparently which are very hard to remember, write down, or correct.

Q9. China now has more of the world's fastest supercomputers than other countries. Which among the following is a Chinese supercomputer?
(a) BlueGene/Q system
(b) Cray XC30
(c) Shaheen II
(d) Fujitsu’s K
(e) Tianhe-2
S9. Ans.(e)
Sol. Tianhe-2 is China’s Supercomputer. It was the fastest until its position being taken up by SunwayTiahu Light as the Fastest Supercomputer.

Q10. What is a spooler?
(a) Type of printer
(b) Peripheral device
(c) Program
(d) Output device
(e) None of these
S10. Ans.(c)
Sol. Spooler is a program in computing that is used to line up print jobs by storing them in the buffer for a short time and allows the printer to print at the time when it is use.

Q11. What is the diagnostic testing sequence of a computer called that determines if all input and output devices are properly working? 
(a) rebooting
(b) POST
(c) scanning
(d) Defragmentation
(e) None of these
S11. Ans.(b)
Sol. POST is a diagnostic testing sequence of a computer that is run before the actual booting to ensure that the computer hardware is functioning well. It stands for ‘Power-On Self-Test’.

Q12. Which of the following components represent the parts of a Central Processing Unit(CPU)? 
(a) Input, output and processing
(b) Control unit, primary storage and secondary storage
(c) Control unit, arithmetic logic unit and primary storage
(d) Control unit, processing and primary storage
(e) None of these
S12. Ans.(c)
Sol. Control unit, arithmetic-logic unit and primary storage are the parts of the CPU. The storage unit deals with the allocation of memory to the processed data, the Control Unit (CU) controls the flow and processing of the data and the Arithmetic Logic Unit (ALU) carries out of the arithmetic operations of calculations of the computer system.

Q13. Which among the following is a type of device that is used for identifying people by their unique characteristics?
(a) biometric device
(b) Web camera
(c) joystick
(d) scanner
(e) None of these
S13. Ans.(a)
Sol. A biometric device is a type of device that records the unique characteristics such as finger prints because it is impossible to have two different persons with the same fingers prints.

Q14. Which of the following statements is true in the context of Watermark? 
(a) A watermark can only be applied to a single page in a document
(b) A watermark is not visible to viewers in a hard copy
(c) A watermark is a ghost text
(d) The colour of a watermark cannot be changed
(e) None of these
S14. Ans.(c)
Sol. A watermark is a ghost text that is set behind the content of a page.

Q15. Which of the following is a type of margin at the time of printing and binding printouts? 
(a) Portrait
(b) Gutter
(c) A4
(d) Next Page
(e) None of these
S15. Ans.(b)
Sol. A gutter margin adds an extra space to the binding sides. Thus, it ensures that the text does not hide at the time of binding or folding papers.


Q1. Which cloud is a cloud computing environment that uses a mix of on-premises, private cloud and third-party, public cloud services with orchestration between the two platforms and it is particularly valuable for dynamic or highly changeable workloads? 
(a) Dynamic Cloud
(b) Advance Cloud
(c) Hybrid Cloud
(d) Sharing Cloud
(e) Combined Cloud
S1. Ans.(c)
Sol. Hybrid cloud is a cloud computing environment which uses a mix of on-premises, private cloud and third-party, public cloud services with orchestration between the two platforms. By using a Hybrid approach, companies can maintain control of an internally managed private cloud while relying on the public cloud as needed.

Q2. Which among the following operation facilitate the operating system to allow more than one process to be loaded into the executable memory at a time and loaded process shares the CPU using time multiplexing?
(a) Process Scheduling
(b) Device queues
(c) Execution
(d) IPO Cycle
(e) Multiplexing
S2. Ans.(a)
Sol. The process scheduling is the activity of the process manager that handles the removal of the running process from the CPU and the selection of another process on the basis of a particular strategy. Process scheduling is an essential part of Multiprogramming operating systems.
Q3. Which among the following is not a function of Star Topology?
(a) It facilitates centralized management of the network, through the use of the central computer.
(b) Hub acts as a repeater for data flow.
(c) Only that node is affected which has failed, rest of the nodes can work smoothly.
(d) It transmits data only in one direction.
(e) Easy to add another computer to the network.
S3. Ans.(d)
Sol. ‘It transmits data only in one direction.’ It is the function of Bus topology, not Star Topology.
Q4. Which among the following option is not available for indentation of text in MS Word?
(a) Left
(b) Hanging
(c) Center
(d) Right
(e) Justify
S4. Ans.(b)
Sol. Hanging is no option under indentation of text.
Q5. What is the IEEE Standard for Wireless LAN?
(a) 802.11
(b) 802.3
(c) 802.14
(d) 802.15
(e) 802.4
S5. Ans.(a)
Sol.  802.11 – Wireless LAN
802.3 - Ethernet
802.14 - Cable modems
802.15 - Wireless PAN
802.4 - Token bus
Q6. Which among the following type of operating system facilitates execution of multiple jobs by CPU in the same time virtually by instant switching and enabling many people, located at various terminals, to use a particular computer system at the same time?
(a) Real Time
(b) Batch Processing
(c) Time Sharing
(d) Distributed
(e) Network
S6. Ans.(c)
Sol. Time-sharing is a technique which enables many people, located at various terminals, to use a particular computer system at the same time. Time-sharing or multitasking is a logical extension of multiprogramming. Processor's time which is shared among multiple users simultaneously is termed as time-sharing.
Q7. Which among the following feature is not in MS Word 2007 but introduced in MS Word 2010 in Illustrations under Insert Tab?
(a) Picture
(b) ClipArt
(c) Shapes
(d) SmartArt 
(e) Screenshot
S7. Ans.(e)
Sol. The screenshot is a new feature in MS Word 2010 in Illustrations under Insert Tab; it is not there in MS Word 2007.
Q8. Which among the following is used to begin a formula in MS Excel?
(a) %
(b) =
(c) +
(d) @
(e) #
S8. Ans.(b)
Sol. A formula in MS Excel begins with =
Q9. Which among the following is an appropriate binary conversion for the number 421 (which is of base 10)?
(a) 10101010
(b) 11010100
(c) 10011001
(d) 110100101 
(e) 010101010
S9. Ans.(d)
Sol. : Given number 421 is of base 10 which means it is a decimal number. For decimal to binary conversion divide 421 by 2.

Since we are dividing by 2, when the dividend is even the binary remainder will be 0, and when the dividend is odd the binary remainder will be 1.
https://4.bp.blogspot.com/-QYyYTtbnXFo/Wc9s-9lRYDI/AAAAAAAAKT0/MhXmuDryWnwrmoK-HccI99-F3A0Q7ju_ACLcBGAs/s1600/9.PNG
Q10. If A and B are two input ends of AND logic gate and AB is the only output. What will be the output if the input is A=1 and B=0?
(a) 1
(b) 0
(c) 101
(d) 01
(e) 10

S10. Ans.(b)
Sol.
Following is the truth table of AND gate:
https://2.bp.blogspot.com/-hCHcYctUwN4/Wc9s_oyLvNI/AAAAAAAAKT4/biQgera7LuoMNGwX2eZOiakx7_TxUtPjwCLcBGAs/s1600/10.PNG

Q11. If ∆ represents ‘1’ and ○ represents ‘0’. What will be the one’s complement of - ○∆∆○○∆?
(a) 011001
(b) 100110 
(c) 101010
(d) 000000
(e) 111111
S11. Ans.(b)
Sol. ○∆∆○○∆ represents 011001. For finding one’s complement we change each 1 to 0 and each 0 to 1. Hence One’s complement of 011001 will be 100110.
Q12. Following diagram depicts which logic gate? 
https://1.bp.blogspot.com/-4UHjWS5mdOs/Wc9q93tzHEI/AAAAAAAAKTo/OyfPmtl08UE-Xmf3ApEj_xXWJI6yjASNgCLcBGAs/s200/12.PNG
(a) NOR gate
(b) NOT gate 
(c) OR gate
(d) NAND gate
(e) None of the above
S12. Ans.(b)
Sol. 
https://1.bp.blogspot.com/-X_haY7qP_Hc/Wc9tAbCnOGI/AAAAAAAAKT8/GP1_7Bw5Hew9pvEoHm4gsq7aNIXGqBhOgCLcBGAs/s1600/12aa.PNG

Q13. Which of the following is a correct set of hexadecimal digits?
(a) 102n
(b) a19fk
(c) ZOLO12
(d) FACE
(e) 0101xx
S13. Ans.(d)
Sol. hexadecimal digits are written using symbols from 0-9 or A-F
Q14. Android is a mobile operating system designed primarily for touchscreen mobile devices such as smartphones and tablets.  Which among the following was the first Android Operating System?
(a) Cupcake
(b) Alpha
(c) Gingerbread
(d) Doughnut
(e) Eclair
S14. Ans.(b)
Sol. Alpha was android version 1.0 released on 23rd September 2008. Android is continually developed by Google and the Open Handset Alliance (OHA) and has seen a number of updates to its base operating system since the initial release.
Q15. Which among the following is a cloud computing platform and infrastructure created by Microsoft?
(a) Simple Storage Service
(b) Atmos
(c) OpenStack Swift
(d) OceanStore
(e) Azure
S15. Ans.(e)
Sol. Microsoft is a cloud computing platform and infrastructure created by Microsoft for building, deploying, and managing applications and services through a global network of Microsoft-managed data centres. Azure was announced in October 2008 and released on 1 February 2010 as Windows Azure, before being renamed to Microsoft Azure on 25 March 2014.

No comments:

Post a Comment

Pages